sporttipset

Den blomstrande världen av sportbetting online

Om du inte kan ta dig igenom en fotbollsmatch eller Twitter-rullning utan att se en kampanj i ansiktet för sportspel online på sistone, ja, du är inte ensam.

Dessa erbjudanden har exploderat när en pandemit trött allmänhet har visat sig vara det perfekta målet för betting-startups, av vilka många rusar för att utnyttja ständigt lossande statliga regler om vadslagning. – Under hela pandemin har det definitivt skett en kraftig ökning av psykisk ohälsa och beroende, säger Eric Fields, psykolog som specialiserat sig på beroendeterapi. ” Den här gången har varit extremt sårbar för människor som redan har haft ett missbruk eller psykisk ohälsa, och för människor som inte har haft en kan de nu vara i riskzonen för att utveckla en. Att vara hemma hela tiden leder bara till att människor har den här typen av mottaglighet för att göra kortsiktiga korrigeringar, för att få någon form av omedelbar tillfredsställelse.

Den amerikanska lagliga sportbettingmarknaden som helhet beräknas generera mellan 7 och 8 miljarder dollar i årliga intäkter till 2025, och det är med mindre än hälften av staterna som har legaliserat praxis. Chris Grove på forskningsföretaget Eilers & Krejcik Gaming säger att sportspel generellt betalar flera hundra dollar i kundförvärvskostnader i hopp om att förvärva livstidsvärden över tusen dollar per betalande kund.

Ekonomin för mobilspel

För närvarande har 25 delstater och Washington, D.C., godkänt lagförslag som legaliserar sportspel hittills, med Louisiana, Maryland och South Dakota som går med i klubben denna valcykel efter att valinitiativ har godkänts, enligt American Gaming Association. Några toppspelare, som DraftKings, FanDuel och mer etablerade kasinospeloperatörer William Hill och BetMGM, har en betydande ledning, men det har inte stoppat andra – New Jersey har för närvarande uppemot 15 operatörer som dubbar ut det – från att ytterligare täppa till den redan överfulla sektorn. Således blundar operatörerna för vinstmarginaler och sponsrar dessa free-bet- och oddshöjande kampanjer i vad som i slutändan kan vara ett meningslöst försök att ta en del av marknaden för mobilspel för flera miljarder dollar.

Minst 10 Premier League-klubbar fotbollslag har spelbolagssponsorer som brännmärker på sina uniformer. Inklusive Burnley.
Tim Markland -MI News/NurPhoto via Getty Images
“När det gäller gratisspel och kampanjintensitet är det nästan en kapplöpning till botten”, säger Daniel Stone, datachef på Vixio GamblingCompliance, ett underrättelseföretag inom spelindustrin. “Även om DraftKings ville parera tillbaka och bli lite mer konservativa, leds de av vad deras konkurrenter gör. Om Barstool kommer in i Pennsylvania och går alla vapen flammande, kastar gratis satsningar och är enormt generösa, med NFL-säsongen som nyligen har startat, är det svårt för FanDuel och DraftKings att stänga av kranarna och bli mer försiktig.”

Stone nämner DraftKings och FanDuel specifikt eftersom de är de två största aktörerna på marknaden och har varit det under en tid. Långt innan USA: s högsta domstol upphävde en federal lag som förbjuder sportspel i maj 2018, blev DraftKings och FanDuel framträdande som ett resultat av deras Daily Fantasy Sports-erbjudanden. När stater började legalisera mobilsportspel hade DraftKings och FanDuel redan tillgång till en användarbas som andra konkurrenter inte hade.

Fara framåt?

Det lönar sig verkligen – till ett belopp av upp till $ 2,000 i genomsnittligt kundlivsvärde i vissa fall, enligt Stone. Även om det antalet är attraktivt för speloperatörer av uppenbara skäl (och är den främsta drivkraften för denna nuvarande marknadsföringsmiljö), har det också potential att vara ett problem för både branschen och dess kunder.

Keith Whyte, verkställande direktör för National Conference on Problem Gambling, sade att han inte tittade längre än vad som har hänt i hela Europa. Legaliserat över större delen av kontinenten långt innan det var i USA, utbröt online sportspel för några år sedan i länder som Storbritannien, Spanien, Frankrike, etc. Med en mångmiljardmarknad startade sportbettingoperatörerna en massiv kapplöpning om marknadsandelar.

Snart nog fanns annonser överallt. På fotbollsklubbars tröjor, ständigt under hela TV-sändningar, på idrottsarenor, på streamingplattformar, på sociala medier etc. Sportbettingoperatörer var villiga att spendera hundratals miljoner dollar för att så småningom dra nytta av de enorma belopp som spelare kommer att förlora på lång sikt. Betala marknadsföringskostnader i förväg, vinn marknadsandelar och skörda sedan belöningarna. Enkelt nog, eller hur?

Tja, inte precis. Uppsvinget inom betting följdes snabbt av motreaktioner från allmänhet, media och myndigheter när spelvanor blev allt vanligare. Enligt Fields är det den intermittenta karaktären hos dessa kampanjer som driver tvångsmässigt beteende.